Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowościach na stronie, wpisz adres e-mail:

Tarta z puddingiem waniliowym i rabarbarem

Tarta z puddingiem waniliowym i rabarbarem
Tarta z puddingiem waniliowym i rabarbarem

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

250 g mąki pszennej Młyn Kopytowa

7g g cukru

150 g zimnego masła 

1 jajko

WYKONANIE KRUCHE CIASTA:

1. Do przesianej mąki dodaj cukier, masło i jajko. Całość wymieszaj, rozcierając masło w palcach, a następnie zagnieć na ciasto.

2. Z gotowego ciasta uformuj kulkę, a następnie ją spłaszcz. Zawiń w folię i wsadź do lodówki na 30 minut.

3. Foremkę o długości 35cmx11cm wysmaruj tłuszczem. Kruche ciasto rozwałkuj na cienką warstwę i wyłóż nim przygotowaną foremkę. Piecz w piekarniku przez 25-30 minut w temp. 180 stopni. Aby ciasto nie opadło podczas pieczenia wyłóż go sreberkiem i obciąż ryżem, kaszą lub fasolą (mogą być także specjalne kulki do pieczenia). Zdejmij całość 5 minut przed końcem pieczenia.

4. Gotowe ciasto odstaw do ostygnięcia.

SKŁADNIKI NA PUDDING WANILIOWY:

250 ml mleka

25 g masła

4 łyżki cukru

2 żółtka

2 łyżki ekstraktu waniliowego lub pół laski wanilii

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

200 g śmietany kremówki

6 g żelatyny + woda

WYKONANIE PUDDINGU WANILIOWEGO:

1. Żółtka połącz z cukrem i zacznij ucierać do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Dodaj mąkę pszenną, ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.

2. Do utartych żółtek dodaj ekstrakt waniliowy.

3. Mleko doprowadź do wrzenia i stopniowo dodawaj do żółtek cały czas mieszając. Gdy połączymy mleko z żółtkami całość przerzuć do garnka i gotuj na średnim ogniu, aż masa uzyska konsystencje budyniu. Pozostaw do ostygnięcia.

4. Żelatynę zalej 1-2 łyżeczkami wody i pozostaw do napęcznienia. W między czasie ubij śmietankę kremówkę na sztywną masę. 

5. Śmietanę kremówkę połącz z wcześniej przygotowanym budyniem. 

5. Napęczniałą żelatynę postaw na malutki ogień i podgrzej. Musi to trwać bardzo krótko, żeby żelatyna nie straciła swoich właściwości. Poczekaj chwilę aż ostygnie i połącz z masą z punktu 5. 

6. Gotowy pudding wlej na gotowe, przestudzone kruche ciasto. Całość wsadź do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie udekoruj ciasto rabarbarem. 

SKŁADNIKI NA RABARBAR:

300 g rabarbaru

15 g cukru

WYKONANIE:

1. Rabarbar potnij na 3-4 cm kawałki, posyp cukrem i podsmaż na patelni, aż całość zmięknie. Pozostaw do ostygnięcia i udekoruj ciasto.

Ciasto należy przechowywać w lodówce 


PRZEPIS POCHODZI Z BLOGA WWW.KUCHENNYKODEKS.PL