Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowościach na stronie, wpisz adres e-mail:

Tarta z kurkami i cebulą

Tarta z kurkami i cebulą
Tarta z kurkami i cebulą
Składniki:
 
kruche ciasto
250 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
150 g margaryny lub masła
1 jajko
duża szczypta soli
 
nadzienie
400 g kurek
2 czerwone cebule
6 łyżek śmietany 18 % kwaśnej
2 jajka
sól,pieprz
masło do smażenia
2-3 łyżki posiekanej natki

Sposób przygotowania:
 
Przygotować kruche ciasto. Wymieszać mąkę ze solą, następnie dodać margarynę i posiekać nożem. Potem dodać jajko i szybko zagnieśc ciasto. Gotowe ciasto uformować w kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. W tym czasie oczyścić kurki, jeśli są duże pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać i pokroić w półplastry a następnie zeszklić na maśle. Dodać oczyszczone kurki i wszystko razem smażyć ok 10 minut. Odstawić do wystudzenia. Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty. Na dnie ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiec ciasto przez ok 15 minut. Do podsmażonych kurek z cebulą dodać śmietanę, posiekaną natkę oraz jajka i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze ok 30-40 minut w temp. 180 C.

Przepis pochodzi z bloga moniamieszaigotuje.blogspot.com, serdecznie dziękujemy i życzymy smacznego!!!