Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowościach na stronie, wpisz adres e-mail:

Tarta czekoladowa z orzechami

Tarta czekoladowa
Tarta czekoladowa
Składniki na kruche ciasto:
 
190 g mąki pszennej 500 Młyn Kopytowa
40 g gorzkiego kakao
4 żółtka jaj
40 g cukru pudru
130 g masła + masło do wysmarowania blachy
5 łyżek masła orzechowego
Kruche ciasto: Mąkę, kakao i cukier puder przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone w kostki masło i żółtka jaj. Całość dokładnie wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie. Gdyby było zbyt kruche, możesz dodać 2-3 łyżki zimnej wody. Gotowe kruche ciasto zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Formę na tartę o średnicy 26 cm wysmaruj dokładnie masłem i wyłóż ją ciastem rozwałkowanym na 2-3 mm. Piecz w temperaturze 190° przez 15-20 minut (przed włożeniem do piekarnika zrób w kilku miejscach dziurki widelcem). Pozostaw do ostygnięcia. Na koniec wysmaruj spód masłem orzechowym lub ulubionym dżemem.
 
Składniki na ganasz czekoladowy:
 
300 ml śmietany 30%
2 mleczne czekolady Goplana
1 gorzka czekolada Goplana
60 g masła
60 g orzechów włoskich
Ganasz czekoladowy: Śmietankę zagotuj w garnku i zdejmij z ognia. Czekolady podziel na kawałki, dodaj do śmietanki i mieszaj aż się dokładnie rozpuszczą. Masło dodawaj stopniowo dokładnie miksując.
 
Na tartę wysmarowaną masłem orzechowym wlej czekoladowy ganasz. Całość posyp połamanymi orzechami włoskimi i wstaw do lodówki, aż ganasz stężeje.

Przepis pochodzi z bloga www.kuchennykodeks.pl, dziękujemy!
Smacznego!!!