Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowościach na stronie, wpisz adres e-mail:

Rogaliki z masą makową i kajmakową

Rogaliki z masą makową i kajmakową
Rogaliki z masą makową i kajmakową
Składniki na 32szt:
 
550g mąki pszennej typ 650 Młyn Kopytowa
1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
4 łyżki roztopionego masła
25g drożdży świeżych
1/2 szklanki  ugotowanych ziemniaków (przepuszczone przez praskę)
3/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka cukier waniliowy
dodatki
 
 1 jajko do posmarowania
masa kajmakowa
masa makowa
cukier puder do posypania rogalików
mąka do opruszenia stolnicy podczas wałkowania
 
 
Przepis z użciem THERMOMIX !
 
Wsypać 3/4 szklanki cukru zmiksować 10s/9, przełożyć do innego pojemniczka, opłukać i osuszyć naczynie wrzucić masło i podgrzać 2min/50st przelać do naczynia i pozostawić do ostygniecia.
 
Wlać mleko, drożdże podgrzać 2min30s/37st/3 przelać do rondelka na 15minut pozostawić aby wyrosło.
 
Do miski wsypac 500g mąki, dodać cukier puder wcześniej zmielony, cukier waniliowy i sól, wymieszać. Kiedy mamy wolne naczynie wsypujemy zawartość miski, wlać mleko z drożdżami. Wbić jajko, dodać ziemniaki  i letnie masło. Wyrobić 3min/interwał aż będzie kula klejąca i świecąca, przełożyć do miski w której była mąka przykryć ściereczką na 1h 30min.
 
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 4 równe części, każdą rozwałkować na duże okrągłe, placki i podzielić na 8 trójkątów.
Na szerszej części ułożyć płaską łyżeczkę masy i zwinąć ku węższej części.
Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub matą silikonową, odstawić do wyrośnięcia na około 35 minut.
Przed pieczeniem rogaliki posmarować rozbełtanym jajkiem. posypać dodatkami. Piec w 180*C przez około 17 minut. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
 
Metoda tradycyjna mikser 
 
W letnim mleku rozpuscić drożdże, masło stopić w rondelku
 
Do miski wsypac 500g mąki, dodać cukier puder wcześniej zmielony, cukier waniliowy i sól, wymieszać, wlać mleko z drożdżami. Wbić jajko, dodać ziemniaki  i letnie masło. Wyrobić mikserem aż będzie kula klejąca i świecąca, pozostawić w misce do wyrośniecia na 1h 30min.
 
Taka moja rada przy zwijaniu do najkrótszego najlepiej boki skleić a także boki już z uformowanego rogalika, kładąc na blaszkę lekko je ugiąć.

Przepis pochodzi z bloga marynawkuchni.wordpress.com, dziękujemy za wspaniałe przepisy i życzymy smacznego!!!