Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowościach na stronie, wpisz adres e-mail:

Rogaliki maślane

Rogaliki maślane
Rogaliki maślane
Składniki:
 
- 50 ml ciepłej wody
- pół szklanki cukru
- 6 dag drożdży świeżych
- 1 kg mąki pszennej 500 Młyn Kopytowa
- 10 dag rozpuszczonego masła
- 200 ml mleka
- 4 łyżki miodu
- 2 jajka + jedno do posmarowania rogalików
- sezam lub mak
 
Sposób przygotowania:

Wodę wymieszać z łyżką cukru, drożdżami i 4 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15-20 minut. Masło rozpuścić w rondelku i wlać do niego mleko, wymieszać i w razie potrzeby przestudzić, u mnie dodanie zimnego mleka wystarczyło, aby schłodzić masło. Przelac to do dużej miski, dodać cukier, miód, drożdże, jajka i mąkę. Wyrobić ciasto, aż składniki się połączą i ciasto będzie odchodziło od dłoni, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. Następnie ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować i podzielić na 8 trójkątów. Zawijać rogaliki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ja przygotowałam dwie blaszki. Odstawić jeszcze na 30 minut, aby podrosły. Rogaliki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem lub makiem. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni, grzanie góra-dół i piec przez 15 minut. Studzić na kratce. Podawać z masłem, domowym dżemem, miodem.

Przepis pochodzi z bloga kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com, dziękujemy serdecznie i życzymy smacznego!!!



Galeria zdjęć