Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowościach na stronie, wpisz adres e-mail:

Pszenny chleb na zakwasie ze słonecznikiem

Pszenny chleb na zakwasie ze słonecznikiem
Pszenny chleb na zakwasie ze słonecznikiem
Składniki:
 
150 g zakwasu żytniego
300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
150 g mąki orkiszowej typ 500 Młyn Kopytowa
300 ml letniej wody
2 łyżki oleju
1 łyżka soli
3/4 szklanki słonecznika

Sposób przygotowania:
 
Na początku jak przy wypieku każdego chlebka na zakwasie trzeba dokarmić zakwas. A więc mój śpiący w lodówce zakwas wystawiam w ciepłe miejsce ( stawiam na kuchennej szafce lub na stole przy kaloryferze) na 2-3 godziny aby się ogrzał ("obudził"). Gdy się ogrzeje i pojawią się w nim bombelki powietrza dokarmiam go taką ilością składników ile potrzebuję zakwasu. W tym przypadku potrzebuję 150 g zakwasu więc dokarmiam go mniej więcej 65 g mąki żytniej razowej typ 2000 oraz 85 ml letniej wody. Odstawiam na kolejne 2-3 godziny aby zakwas ponownie zaczął pracować i pojawią się w nim bombelki. Taki zakwas potem mieszam, pobieram odpowiednią ilość a resztę wstawiam do lodówki. A teraz mogę zabarać się za wyrabianie chlebka.
Do miski wlać wodę, dodać zakwas oraz olej. Wymieszać. Następnie dodać sól i ziarna słonecznika, ponownie wymieszać. Następnie dodać wymieszane mąki i dokładnie wyrobić ciasto za pomocą robota lub też drewnianej łyżki. Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 3-4 godziny. Im cieplej tym szybciej ciasto wyrośnie. Ja zimą ciasto odstawiam na stół, który stoi blisko kaloryfera, latem gdy jest ciepło po prostu stawiam w kuchni na szafce a gdy mamy taka pogodę jak teraz i jeszcze nie palimy w piecu to wstawiam do lekko podgrzanego piekarnika lub też stawiam przy boku na kuchence na której gotuje obiad. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać aby je wygazować. Następnie przełożyć do natłuszczonej keksówki i ponownie odstawić do wyrośniecia na kolejne 3-4 godziny. Gdy ciasto wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 50-55 minut. Następnie chlebek wyjąć z foremki i odstawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Aby skórka na wierzchu nie była twarda od razu po upieczeniu solidnie posmarować wodą za pomocą pędzelka. To mój pierwszy chlebek na zakwasie jaki upiekłam. Można do nie go użyć młodego zakwasu. Często go piekę bo bardzo lubie pieczywo ze słonecznikiem. Zamiast słonecznika można dodać też inne ulubione ziarna.

Przepis pochodzi z bloga www.moniamieszaigotuje.blogspot.com, dziękujemy serdecznie i życzymy smacznego!!!