Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowościach na stronie, wpisz adres e-mail:

Pszenny chleb na zakwasie z kabanosem

Pszenny chleb na zakwasie z kabanosem
Pszenny chleb na zakwasie z kabanosem
Składniki:
 
150 g aktywnego zakwasu żytniego
300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
150 g mąki pszennej graham typ 1850 Młyn Kopytowa
300 ml letniej wody
2 łyżki oleju
1 łyżka soli
1 łyżka oregano
100 g cienkich kabanosów
pół słoiczka suszonych pomidorów (6-7 połówek)

Sposób przygotowania:
 
Kabanosy i suszone pomidory pokroić na małe kawłeczki. Mąki wymieszać ze solą i oregano. Zakwas wymieszać z wodą i olejem. Nastęnie dodać pokrojone kabanosy i suszone pomidory oraz wymieszane mąki. Wytrobić ciasto, odstawić do wyrastania na 3-4 godziny ( ja odstawiam na stół przy ciepłym kaloryferze wtedy wystarczy nawet 2 godziny bo ciasto szybko rośnie). Po tym czasie ciasto wygazować-wymieszać i przełożyć do natłuszczonej foremki i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny. Następnie foremke wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 50 minut. Po upieczeniu wyjąć chlebek na kratkę do wystudzenia a wierzch dobrze posmarować wodą, skórka wtedy będzie miękka.

Przepis pochodzi z bloga moniamieszaigotuje.blogspot.com, dziękujemy serdecznie i życzymy smacznego!!!