Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowościach na stronie, wpisz adres e-mail:

Proziaki Babci Kazi

Proziaki
Proziaki
Składniki:

½ l śmietany 18%
1 czubata łyżka rozpuszczonego masła
 1/3 szklanki cukru
szczypta soli
2-3 żółtka jajek
około pół łyżeczki amoniaku
2 łyżeczki sody oczyszczonej
mąki dodać tyle aby uzyskać konsystencje ciasta tak by dobrze było rozwałkować.
 
Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki należy razem połączyć i wyrobić ciasto tak aby uzyskać jednolitą masę (konsystencja ciasta odrobinę luźniejsza niż ciasto na pierogi). Ciasto rozwałkować i pokroić na równe części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, kawałki ciasta ułożyć na blaszce i piec w piekarniku rozgrzany do 180 stopni. Wyciągać z piekarnika jak się zarumienią (ok.10 min).