Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowościach na stronie, wpisz adres e-mail:

Pancakes

Pancakes
Pancakes
Składniki na pancakes (ok. 12 małych naleśników):
 
150 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
220 ml mleka
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia wymieszaj dokładnie w misce. Dodaj mleko, jajko i stopione masło, a następnie całość zmiksuj na gładkie ciasto, o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzej olej lub masło na patelni i wlewaj ciasto chochelką, tworząc krążki o średnicy ok. 10 cm. Smaż dopóki na powierzchni nie pojawią się bąbelki. Odwróć i smaż na drugiej stronie 1-2 minuty, aż naleśniki staną się rumiane. Podawaj z ulubionymi dodatkami, ja wykorzystałam dżem i sos owocowy.
 
dżem
borówki, wiśnie i truskawki (mogą być mrożone)
2 łyżeczki cukru
jogurt naturalny

Przepis pochodzi z bloga www.kuchennykodeks.pl
Smacznego!!!