Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowościach na stronie, wpisz adres e-mail:

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
 
ciasto
300 g mąki pszennej, użyłam szennej typ 500 z Młyn Kopytowa
200 g masła lub margaryny
100 g cukru pudru
1 żółtko
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
 
kruszonka
150 g mąki pszennej Młyn Kopytowa
100gcukru
100 g masła lub margaryny
oraz
ok 600-700 g śliwek węgierek

Sposób przygotowania:
 
Przygotować ciasto. Na stolnicę wysypać makę. Wymieszać ją z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać żółtko i zagnieść ciasto. Dużą blaszkę natłuścić i dno wylepić ciastem. Śliwki wypestkować i ułożyć na cieście skórką do dołu. Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać cukier oraz mąkę i wymieszać. Dodać masło i rozgnieść wszystko palcami. Kruszonką posypać śliwki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut, funkcja góra-dół.

Przepis pochodzi z bloga moniamieszaigotuje.blogspot.com, dziękujemy serdecznie i życzymy smacznego!!!