Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowościach na stronie, wpisz adres e-mail:

Kajzerki z oliwkami

Kajzerki z oliwkami
Kajzerki z oliwkami
Składniki:

1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju lub oliwy
40 g drożdży
5 szklanek mąki Młyn Kopytowa ( jak ciasto będzie się kleić można dodać jeszcze trochę więcej)
1 płaska łyżka  soli
1 łyżka cukru
10-20 poszatkowanych oliwek
1 jajko do smarowania
sezam i mak do posypania

Sposób przygotowania:

Do dużej miski wlać letnie mleko , jogurt, wodę i olej. Drożdże rozczynić z cukrem i solą , a następnie połączyć z mlekiem. Powoli wyrabiać cały czas wsypując mąkę. Na końcu dodaje pokrojone i odsączone oliwki. Gdy ciasto będzie już wyrobione odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Ja zostawiam na około 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, przekładam je na stolnicę, przez chwile wyrabiam i dzielę na równe części 12- 15 szt. Każdy kawałek ciasta roluję na długi wałek i zawiązuje jakbym chciała stworzyć supeł. Środek pozostawiając luźno , tak by można było przekładać końcówki.

Przepis pochodzi z bloga olivciowepasje.blogspot.com, otrzymaliśmy go od Pani Lidii Jędrzejczak! Dziękujemy serdecznie i życzymy smacznego!!!