Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowościach na stronie, wpisz adres e-mail:

Faworki

Faworki
Faworki
Składniki:
 
1 ¾  żółtka
1 całe jajko
½ łyżeczki sody
½ szklanki śmietany
1 łyżka alkoholu (spirytus lub wódka)
1 szczypta soli
cukier puder i cukier waniliowy
smalec do smażenia
 
Sposób przygotowania:
 
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, jajko, sodę, alkohol i śmietanę. Wyrabiamy gładkie ciasto i oddzielamy mniej więcej ćwiartkę ciastka, a resztę przykrywamy miseczką. Tę ćwiartkę wałkujemy jak najcieniej (od tego zależy jakoś faworków), kroimy w paski o szerokości 3 cm. Topimy smalec na szerokim rondlu. Smażenie rozpoczynam gdy rzucony mały kawałeczek ciasta natychmiast  się zwija, rośnie i żółknie. Usmażone faworki wyjmować na warstwę papierowych serwetek do odsączania. Po wierzchu posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.