Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowościach na stronie, wpisz adres e-mail:

EKOLOGICZNY Chleb pszenny graham

Chleb pszenny graham
Chleb pszenny graham
Składniki:
 
- 400 g mąki pszennej chlebowej eko  Młyn Kopytowa
- 350 g mąki pszennej graham eko Młyn Kopytowa
- pół szklanki płatków owsianych
- pół szklanki siemienia lnianego
- 2 łyżeczki soli
- 750 g przegotowanej, ciepłej wody
- zakwas  

Sposób przygotowania: 

Do miski wsypać mąki, płatki, siemie, sól, zakwas i wodę. Mieszamy i wyrabiam wszystko ręcznie. Ciasto na chleb musi być dobrze wyrobione. 
Blaszkę do keksówki (40 cm) smarujemy masłem, z ciasta odkładamy 3 łyżki do słoika i umieszczamy w lodówce na kolejny chleb. Do blaszki  przekładamy ciasto i wyrównujemy łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 9 godzin.
Po tym czasie chleb spryskujemy po wierzchu wodą i pieczemy w nagrzanym piekarniku - góra-dół przez
1 godzinę i 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Po upieczeniu wyciągamy chleb z foremki. Studzimy na kratce.
Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość.
Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny chleb możemy piec po trzech dniach.

Przepis pochodzi z bloga kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com, dziękujemy serdecznie i życzymy smacznego!!!