Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowościach na stronie, wpisz adres e-mail:

Domowe paluszki z sosem tzatziki

Domowe paluszki z sosem tzatziki
Domowe paluszki z sosem tzatziki

SKŁADNIKI NA PALUSZKI (ok.40 paluszków)

  • 250 g mąki pszennej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 10 g soli
  • 160 ml ciepłej wody
  • siemię lniane do posypania

SKŁADNIKI NA SOS

  • 100 g jogurtu greckiego
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1 ząbek czosnku
  • sólo i pieprz do smaku

WYKONANIE

  1. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z drożdżami, solą i ostrą papryką.
  2. Dodaj wodę i wyrabiaj do czasu aż ciasto uzyska gładką konsystencje.
  3. Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę (do podwojenia objętości).
  4. Kawałek ciasta wielkości piłeczki do ping-ponga uformuj (rolując) na kształt paluszka o długości 20 cm. Z resztą ciasta postępuj tak samo.
  5. Gotowe paluszki wysmaruj pędzelkiem namoczonym w maśle lub wodzie, a następnie posyp siemieniem lnianym delikatnie go dociskając do paluszków.
  6. Paluszki piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 stopni przez 15-20 minut lub do czasu aż stanął się złocistobrązowe.
  7. Ogórka i czosnek zetrzyj na małych oczkach i połącz z jogurtem greckim, a także z solą i pieprzem wedle uznania.
Przepis pochodzi z bloga kuchennykodeks.pl