Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowościach na stronie, wpisz adres e-mail:

Ciasto ucierane ze śliwkami

Ciasto ucierane ze śliwkami
Ciasto ucierane ze śliwkami
Składniki:

25 dag masła roślinnego
25 dag cukru pudru
5 całych jajek
25 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg śliwek
 
Sposób przygotowania:

Masło roślinne utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę (kolor masy musi być biały). Następnie dodawać po 1 jajku i daje ucierać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i dodać do reszty składników. Krótko mieszać na gładką masę. Ciasto ma mieć konsystencje gęstej śmietany. Blaszkę o wymiarach 16cmx11cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Na wierzchu ciasta układać wydrylowane połówki śliwek skórką do dołu, ciasno – jedna obok drugiej. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 40-50 minut.