Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowościach na stronie, wpisz adres e-mail:

Ciasteczka całuski

Ciasteczka całuski
Ciasteczka całuski
Składniki na ciasteczka całuski (ok 20 sztuk):
 
150 g  gorzkiego kakao
75 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
szczypta soli
120 g miękkiego masła
100 g cukru
1 duże jajko
 
Składniki na nadzienie:
 
300 g cukru pudru
3 łyżki śmietany kremówki
2 łyżki solonego miękkiego masła
barwnik spożywczy + esencja lub aromat o ulubionym smaku
Ciasteczka: W misce utrzyj masło z cukrem na jasną i kremową masę, a następnie dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Do gotowej masy dodaj przesianą mąkę i gorzkie kakao. Całość wymieszaj, a powstałe ciasto podziel na dwie części, owiń w folie kuchenną i schładzaj w lodówce przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie przełóż ciasto na lekko oprószoną mąką stolnice, rozwałkuj na grubość ok. 3 mm i wykrawaj okrągłą formą ciasteczka o średnicy 5 cm. Gotowe ciastka, zachowując odstęp 1 cm, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 10-12 minut, aż stwardnieją.
 
Nadzienie: W misce połącz ze sobą cukier puder, śmietanę, masło, ulubiony aromat lub esencje i barwnik spożywczy o wybranym kolorze. Wszystko wymieszaj mikserem na gładką masę.
 
Gdy ciasteczka całkowicie ostygną połowę z nich posmaruj otrzymanym nadzieniem i przykryj pozostałymi połówkami. Schładzaj w lodówce przez około 15 minut. Jeśli masz ochotę na ciasteczka z polewą czekoladową, rozpuść ją w kąpieli wodnej, a następnie polej ciastka i zaczekaj, aż stężeje. Ja do swoich ciasteczek całusków użyłam:
 
aromat pomarańczowy
zielony barwnik spożywczy w proszku
mleczna czekolada

Przepis pochodzi z bloga www.kuchennykodeks.pl
Smacznego!!!