Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowościach na stronie, wpisz adres e-mail:

Ciasteczka bakaliowo owsiane

Ciasteczka bakaliowo owsiane
Ciasteczka bakaliowo owsiane
Składniki na ok 26 ciasteczek:

1 kostka masła ok 200g
1/2 szklanki cukru brązowego
1 jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki sezamu
1 szklanka mąki pszennej graham 1850 Młyn Kopytowa
1 szklanka orzechów włoskich
1/2 szklanki słonecznika łuskanego
1/2 szklanki migdałów
2 szklanki płatków owsianych (błyskawicznych)
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki suszonej żurawiny
 
Sposób przygotowania:

Migdały, orzechy włoskie, słonecznik i sezam najpierw należy delikatnie uprażyć. Ja wsypałam je na rozgrzaną patelnię i cały czas mieszając, krótko prażyłam (aż do zarumienienia). Następnie blenderem poszatkowałam  orzechy i migdały (niezbyt drobno).
W miseczce mieszamy wszystkie suche składniki tzn rodzynki żurawinę, orzechy, migdały, sezam, słonecznik. Dodajemy płatki owsiane cynamon, mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
W osobnej miseczce ucieramy masło z cukrem, pod koniec ucierania dodać jajko.
Utarte masło połączyć z mąką i bakaliami.  Dokładnie wyrobić na jednolitą masę.a blaszce wyłożonej papierem, układamy łyżką okrągłe ciasteczka. Ja użyłam małej foremki, w której formowałam łyżką małe ciasteczka.Blaszki wkładamy do rozgrzanego do 180-190 stopni piekarnika. Pieczemy je około 20 minut. Po wyjęciu należy je zostawić do całkowitego wystudzenia. Są naprawdę pyszne. Idealna przekąska dla małych uczniów.

Przepis pochodzi z blogu olivciowepasje.blogspot.com, otrzymaliśmy go od Pani Lidii Jędrzejczak! Dziękujemy serdecznie i życzymy smacznego!!!