Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowościach na stronie, wpisz adres e-mail:

Chleb pszenny

Chleb pszenny
Chleb pszenny
Składniki:
 
- 250 g mąki pszennej typ 500  Młyn Kopytowa
- 200 g mąki pszennej chlebowej typ 750  Młyn Kopytowa
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 300 g zimnej wody
 
Sposób przygotowania:
 
Do miski wsypać mąki, sól i cukier, w zimnej wodzie wymieszać drożdże i dodac do miski, wymieszać drewnianą łyżką lub ręką. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 13 godzin. Ja zarobiłam chleb wieczorem i zostawiłam na noc. Następnie ciasto przełożyć na blat lub stolnicę wysypaną mąką i złożyć kilka razy jak kopertę, uformować kulę i włożyć do miski jeszcze na 30 minut, przykryć ściereczką. Po tym czasie wstawić piekarnik na temperaturę 200 stopni i włożyć do nagrzania naczynie żaroodporne z pokrywką, 5-10 minut wystarczy. Naczynie wyjąć z piekarnika obsypać na dnie mąką, włożyć chleb i zamknąć pokrywkę. Zwiększyć temperaturę do 240 stopni i piec chleb w naczyniu przez 30 minut, następnie pokrywę zdjąć i piec jeszcze chleb przez 15 minut. Wyjąć naczynie, wyjąć chelb, bez problemu wychodzi i studzić na kratce. 
 
Przepis pochodzi z bloga kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com, dziękujemy serdecznie iżyczymy smacznego!!!