Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowościach na stronie, wpisz adres e-mail:

Chleb pita

Chleb pita
Chleb pita
CHLEB PITA

SKŁADNIKI:
 
250 g mąki pszennej Młyn Kopytowa
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
15 g drożdży
5 suszonych pomidorów
1 łyżeczka soli
150 ml letniej wody
6 łyżek oliwy – jeśli suszone pomidory są w oleju to pomiń ten składnik
2 łyżki oliwy do wysmarowania chlebów
 
WYKONANIE:
1. Mąkę, drożdże, zioła i sól połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj. Jeśli nie masz suszonych pomidorów w oleju, to dodaj także oliwę.
2. Dolewaj stopniowo wodę i cały czas wyrabiaj ciasto na gładką masę. Pod koniec wyrabiania dodaj pokrojone w kawałeczki suszone pomidory. 
3. Gotowe ciasto przykryj i  odstaw w ciepłe miejsce na 30-45 minut, aż wyraźnie zwiększy swoją objętość.
4. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniataj, a następnie podziel na dwie części i uformuj podłużne, płaskie bochenki. 
5.. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią przygotowane bochenki. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
6. W bochenkach zrób palcami wgłębienie, wysmaruj oliwą i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

Przepis pochodzi z bloga http://kuchennykodeks.pl