Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowościach na stronie, wpisz adres e-mail:

Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie
Chleb na zakwasie

Składniki


1kg mąki pszennej typ 750 Młyn Kopytowa
1/2kg mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa
1szklanka otrąb pszennych
1 szklanka siemienia lnianego
1szklanka płatków owsianych
6łyżeczek soli
7szklanek wody
1łyżka zakwasu żytniego
 


Sposób przygotowania:


Wszystkie składniki wsypać do miski i zalać letnią wodą, mieszać do dokładnego połączenia składników. Wyłożyć do dwóch form keksówek ok. 35cm wysmarowanych oliwą .Wstawić do zimnego piekarnika na 8 do 12 godzin czas rośnięcia uzależniony jest od temperatury w pomieszczeniu. Formy powinny być wypełnione w 80-90%.Potym czasie włączamy piekarnik na 180 stopni pieczemy 80-90min.Można również dodać orzechy włoskie wcześniej zalane wrzątkiem, pestki dyni, posiekaną śliwkę suszoną, żurawinę, słonecznik.