Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowościach na stronie, wpisz adres e-mail:

Chałka z kruszonką

Chałka z kruszonką
Chałka z kruszonką
Składniki:
 
- 40 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- pół szklanki ciepłego mleka
- 550 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 1 jajko
- 50 g masła
- 4 łyżki wody
- 1 żółtko do posmarowania
 
kruszonka - 70 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa, 50 g cukru, 50 g masła
 
Sposób przygotowania:
 
Drożdże rozetrzeć w kubku z 1 łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i wymieszać z 3 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia - 10-15 minut wystarczy.
Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej zagłębienie, wlać rozczyn z drożdży i dodać roztrzepane jajko, wlać wodę i rozpuszczone masło. Zagnieść i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 2 godziny. Następnie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 3 części, uformować wałki i zapleść warkocz. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i odstawić jeszcze na 30 minut. Posmarować chałkę żółtkiem i posypać kruszonką (mąkę, cukier i masło zagniatamy ze sobą). Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, grzanie góra-dół przez 25-30 minut. Studzimy na kratce. Podajemy z masłem, dżemem, ciepłym mlekiem lub kakao. 

Przepis pochodzi z bloga kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com, dziękujemy serdecznie i życzymy smacznego!!!



Galeria zdjęć