Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowościach na stronie, wpisz adres e-mail:

Chałka

Chałka
Chałka
Składniki na 2 chałki drożdżowe:
- 500 ml mleka
- 45 g świeżych drożdży lub 13 g suchych
- 2 jajka
- 600 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa + do oprószenia blatu
- 100 g masła
- 80 g cukru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
1. Budyń wykonaj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale ilość mleka zredukuj o połowę - u mnie było to 250 ml zamiast 500 ml. 
2. Drożdże wymieszaj w 250 ml letniego mleka, a następnie połącz z 150 g mąki pszennej i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
3. Do wyrośniętego ciasta dodaj reszte mąki (450g) 1 jajko, rozpuszczone masło, cukier i sól. Całość wyrób na gładkie ciasto, nie powinno mieć żadnych grudek.
4. Gotowe ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie i podziel na 6 części. Środek każdej części posmaruj obficie budyniem, a następnie sklej bardzo dokładnie brzegi. 
5. Gotowe wałki ułóż po 3 koło siebie i zapleć warkocza - końce każdego warkocza dokładnie sklej i wsadź pod spód chałki. 
6. Ułóż gotowe chałki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, odstaw na 30 minut.
7. Posmaruj chałki roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.