Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowościach na stronie, wpisz adres e-mail:

Bułka drożdżowa Babci

Bułka drożdżowa
Bułka drożdżowa
Składniki:

3 szklanki mąki pszennej typ 500
3 łyżki cukru
1 cukier wanilinowy
5 dkg drożdży (pół kostki)
3 żółtka
1 szklanka mleka
5 dkg masła (ćwiartka kostki)
1 płaska łyżeczka soli
 
Sposób przygotowania:

Mleko podgrzewamy do temp. około 40 stopni dodajemy żółtka i drożdże , rozpuszczamy cukier, cukier wanilinowy, wsypujemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto aby dokładnie połączyć składniki. Następnie dodajemy sól i rozpuszczone ,ostudzone masło. Wyrabiamy do połączenia składników, odstawiamy na około 30min.Po wyrośnięciu wyrabiamy ponownie i odstawiamy na 30 min.
Po ponownym wyrośnięciu wyrabiamy , dzielimy na dwie części i wkładamy do dwóch  form keksówek około 35cm  posmarowanych oliwą. Czekamy do wyrośnięcia aż ciasto wypełni całą formę. Pieczemy w 180 stopniach 30-35min.Można do ciasta dodać rodzynki wcześniej zalane wrzątkiem i moczone przez 10 min.