Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowościach na stronie, wpisz adres e-mail:

Bułeczki z czekoladą

Bułeczki z czekoladą
Bułeczki z czekoladą

SKŁADNIKI (12 bułeczek):

300 ml letniego mleka

15 g świeżych drożdży

3 łyżki cukru

500 g mąki pszennej Młyn Kopytowa

3 duże jajka

60 g masła (roztopione i ostudzone)

90 g gorzkiej czekolady

WYKONANIE:

1. 100 g mąki pszennej, 1 łyżka cukru, drożdże i 100 ml letniego mleka dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

2. Resztę mąki pszennej przesiej na stolnicę i zrób dołek. Wlej tam 2 jajka wymieszane z resztą mleka i cukru. Dodaj także pracujące drożdże z pkt. 1 i roztopione masło. Wyrób na gładkie ciasto. W połowie dodaj kawałki gorzkiej czekolady.

3. Gotowe ciasto przełóż do miski wysmarowanej odrobiną oleju i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 12 części, z których uformuj okrągłe bułeczki.

5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na nią gotowe bułki zachowując odstępy. Pozostałe jajko roztrzep i wysmaruj nim wierzch bułeczek.

6. Pozostaw na 20 minut, a następnie piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 25 minut. Pozostaw do ostygnięcia.

PRZEPIS POCHODZI Z BLOGA WWW.KUCHENNYKODEKS.PL