Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowościach na stronie, wpisz adres e-mail:

Bułeczki truskawkowe

Bułeczki truskawkowe
Bułeczki truskawkowe

SKŁADNIKI NA CIASTO:

400 g mąki pszennej Młyn Kopytowa

180 ml mleka

75 g masła

25 ml wody

15 g drożdży

1 jajko

50 g cukru

szczypta soli

WYKONANIE CIASTA:

1. Masło z mlekiem gotuj na średnim ogniu do czasu, aż masło całkowicie się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia.

2. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier i szczyptę soli. Lekko zamieszaj.

3. Następnie do mąki dodaj jajko, wodę i drożdże i dokładnie zamieszaj.

4. Do całości wlewaj mix mleka z masłem i wyrabiaj do uzyskania gładkiego elastycznego ciasta.

5. Gotowe ciasto odstaw na 10-15 minut, a następnie rozwałkuj na kwadrat ok. 35 cm. Wyłóż truskawkami i całość posyp cukrem z cynamonem.

6. Gotowy kwadrat zwiń w rulon i podziel na 9-12 części. Rulony poukładaj w foremce o wymiarach 22×32 obok siebie, zachowując odstępy tak żeby wyrastające ciasto miało miejsce. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

8. Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut. Jeszcze ciepłe bułeczki polej cytrynowym lukrem.

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

20 truskawek

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka cynamonu

WYKONANIE NADZIENIA:

1. Truskawki pokrój na plasterki.

2. Cukier wymieszaj z cynamonem.

SKŁADNIKI NA LUKIER CYTRYNOWY:

6 łyżek cukru pudru

1 łyżeczka esencji cytrynowej lub 3 łyżki soku z cytryny

WYKONANIE LUKRU CYTRYNOWEGO:

1. Cukier puder połącz z esencją/sokiem z cytryny. Soku/esencji dodaj wedle uznania

PRZEPIS POCHODZI Z BLOGA WWW.KUCHENNYKODEKS.PL