Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowościach na stronie, wpisz adres e-mail:

Bezglutenowe brownie czekoladowe z mąki kokosowej

Bezglutenowe brownie czekoladowe z mąki kokosowej
Bezglutenowe brownie czekoladowe z mąki kokosowej

Bezglutenowe brownie czekoladowe z mąki kokosowej

SKŁADNIKI NA BROWNIE

  • - 265 g gorzkiej czekolady
  • - 52 g oleju kokosowego
  • - 285 g jogurtu greckiego
  • - 75 g mąki kokosowej Młyn Kopytowa
  • - 3 łyżeczki ksylitolu
  • - 1/2 łyżeczki soli
  • - 1/2 łyżeczki sody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ

  • - 2 łyżki jogurtu greckiego (bardzo kopiate)
  • - 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • - 2 łyżeczki kakao
  • - 3 kostki gorzkiej czekolady

WYKONANIE BROWNIE

  1. Czekoladę z olejem kokosowym rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj ksylitol i dokładnie wymieszaj.
  2. Przesiej mąkę kokosową, następnie dodaj ją do czekolady razem z solą i sodą.
  3. Do masy dodaj jogurt grecki i dokładnie wymieszaj, aż składniki całkowicie się połączą.
  4. Gotowe brownie przełóż do foremki 20 cm x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut.

WYKONANIE "POLEWY"

  1. Rozpuszczone kostki czekolady wymieszaj z jogurtem greckim i kakao.
  2. Odstaw do lodówki na 15-20 minut.
  3. Brownie wysmaruj polewą i pokrój w kostkę.
Przepis pochodzi z bloga kuchennykodeks.pl