Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowościach na stronie, wpisz adres e-mail:

Babeczki czekoladowe z gruszkami

Babeczki czekoladowe z gruszkami
Babeczki czekoladowe z gruszkami

Babeczki czekoladowe z gruszkami

SKŁADNIKI (10 babeczek)

  • 10 małych gruszek (ewentualnie duże, ale ucięte przez pół)
  • 200 g mąki
  • 180 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 50 g ciemnego kakao
  • 400 ml wody
  • czekolada do polania babeczek

WYKONANIE

  1. Zagotuj wodę z cukrem, a gdy się rozpuści dodaj obrane gruszki. Gotuj całość ok. 10 minut, aż gruszki zmiękną - od czasu do czasu przewracaj je.
  2. Ugotowane gruszki odstaw, a do pozostałości wody dodaj kakao i masło - mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
  3. Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj jajka i wodę z kakao i masłem. Całość dokładniej wymieszaj.
  4. Foremkę do pieczenia muffinów lekko natłuść, a następnie wypełnij masą do połowy wysokości. Powkładaj delikatnie wcześniej przygotowane gruszki.
  5. Piecz w temp. 180 stopni przez 20 minut. Pozostaw do ostygnięcia i ewentualnie polej gorzką czekoladą.
Przepis pochodzi z bloga kuchennykodeks.pl